Kora wierzby – źródło zdrowia

Przez tysiące lat, wyciągi wierzbowe stosowane były w tradycyjnej medycynie jako remedium na wszelkiego rodzaju : bóle, stany zapalne, gorączki. Zalecał je już Hipokrates znany ze swojego : “Primum non nocere”.

Wyciągi wierzbowe są źródłem substancji (glikozydu fenolowego) o nazwie salicyna. Salicyna jest łatwo przyswajalnym cukrem złożonym, metabolizowanym do postaci kwasu wierzbowego, lepiej znanego jako kwas salicylowy. Kwas salicylowy jest substancją, która blokuje wydzielanie enzymu COX2 oraz prostaglandyn, odpowiedzialnych za wywoływanie stanów zapalnych w organizmie. Przez wieki była stosowana w tradycyjnej medycynie.

Wszystko się zmieniło w 1935 r. kiedy zsyntetyzowano kwas salicylowy. Od tej daty, powszechny na rynku stał się produkt chemiczny o nazwie: kwas acetylosalicylowy. Okazuje się jednak, że badania dowodzą: 10-krotnie skuteczniejszego działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego salicyny w stosunku do syntetycznego zamiennika czyli kwasu acetylo-salicylowego.Wyższa skuteczność wydaje się być związana z synergicznym działaniem salicyny, salikortyny oraz innych polifenoli zawartych w wyciągu wierzbowym. Jednocześnie wyciągi wierzbowe są bezpieczne w stosowaniu dla przewodu pokarmowego, gdyż nie zawierają substancji z grupy acetylowej takich jak bezwodnik octowy, który służy do syntezy kwasu acetylosalicylowego.

CO O TYM MYŚLISZ?