Monocukier zwalczający bakterie E. Coli

USUWA ZAKAŻENIE W SPOSÓB MECHANICZNY

Mannoza to cukier prosty występujący naturalnie np. w owocach żurawiny. Cukier ten zmniejsza adherencję (przyczepialność) bakterii E. Coli – głównego czynnika wywołującego nawracające zapalenia dróg moczowych, a w szczególności pęcherza. Mannoza w postaci czystej t.j. D-Mannoza bardzo łatwo przyczepia się zarówno do bakterii wolno pływających jak i do tych, które już zagnieździły się w nabłonku pęcherza moczowego. Jest to wyjątkowa cecha tej substancji.

Bakterie E. Coli potrafią bardzo dobrze się adaptować do warunków, które napotykają. Trwają w „uśpieniu” nawet kilka lat, aby w odpowiednim momencie zaatakować. Po zagnieżdżeniu w nabłonku pęcherza potrafią się obudować, tworząc swoisty „mur”, „kopułę”. W ten sposób chronią się przed działaniem chemioterapeutyków czy antybiotyków. Leki te nie zawsze są w stanie zniszczyć całą kolonię bakterii. Część bakterii, które ukryły się głębiej może przetrwać i na nowo zacząć się namnażać. Stąd już prosta droga do nawrotu zapalenia pęcherza moczowego.

D-Mannoza działa inaczej niż chemioterapeutyki lub antybiotyki. Działa ona mechanicznie t.j. przyczepia się do kolonii bakterii zagnieżdżonych i systematycznie coraz bardziej je obciąża. Po pewnym czasie „gniazdo” bakterii staje się na tyle ciężkie, że podczas oddawania moczu, gdy w pęcherzu panuje znaczny ruch nie jest ono w stanie utrzymać się na nabłonku i jest wydalane. Jest to prosta i skuteczna mechaniczna metoda zwalczania zakażenia.